Omgaan met stress in vier stappen

Home » Levenskunst » Omgaan met stress in vier stappen

woman in white crew-neck T-shirt holding her head

Dit artikel komt uit het ebook “Hoe voorkom ik een burn-out?”

In een kortdurend, praktisch en inzichtgevend traject bij Sterk!leer je vier vaardigheden die jouw veerkracht versterken om stress te leren hanteren. Doelen gericht op jouw verlangens bepalen de richting en onderstaande vaardigheden helpen je om te komen waar je zijn wilt. Oefen met deze vaardigheden door een kleine stap te zetten in jouw nieuwe dagelijkse routine. Deze energiegevers vragen wat oefening en vallen en opstaan maar leveren veel rust en ruimte op. Tot slot leggen we uit wat het vormgeven van jouw eigen levenskunst je kan opleveren.

Leer jouw stress-signalen herkennen

Word je bewust van je lichaam en geest. Erken jouw kracht en schaduwkanten en de oude patronen die je ooit bescherming gaven maar nu juist tegenwerken. Automatismen uit het verleden bepalen niet langer en je kunt vanuit je huidige mogelijkheden kiezen voor nieuw gedrag. Gevoelens kun je fysiek ervaren zonder in een verhaal daarover te verzanden.

Actie: Installeer een mindfulness bel op je telefoon en staar elke keer dat deze afgaat 1 minuut uit het raam. Haal bewust en diep adem, gaap, en rek je uit en ervaar de sensaties in je lijf. En stel jezelf steeds de vraag: Wat leeft er nu in mij?

Beoefen de kunst van acceptatie en compassie

Leer onderscheid te maken tussen waar je wel en geen invloed op hebt. Accepteer dat je niet altijd controle hebt en heb compassie voor jezelf en jouw levensweg.

Herken steeds opnieuw hoe verbonden je bent met anderen in dezelfde positie en voed jezelf met liefde voor de mensen en de wereld om je heen. Als je de moed hebt om met liefde te kijken naar alles wat zich voordoet, dan ontstaat veerkracht en vertrouwen dat je niet langer hoeft tevechten tegen het onvermijdelijke. Gevoelens die je angstig maakten houden je niet langer in de greep.

Actie: Op de momenten dat je gevoelens waarneemt die niet prettig zijn, realiseer je dat je nooit alleen bent. Miljoenen anderen voelen hetzelfde op dit moment. Train het compassievolle hart door te laten zijn wat er nu is.

Doen wat je gelukkig maakt

Aan de hand van waardenonderzoek geef je betekenis aan je leven en durf je te staan voor wie je bent. Keuzes worden makkelijker omdat je drijfveren helder zijn. Als je weet welke richting je uit wilt gaan heb je ook vaker wind mee. En tegenwind is te verduren omdat je weet waarvoor je het doet.

Actie: Wat deed je vroeger als kind graag?Is er iets kleins wat je vandaag kunt doen wat daarmee te maken heeft?

Investeer in relaties en vriendschappen

Ga echte verbindingen aan. Stop met denken voor een ander en spreek uit wat jouw behoeften zijn en accepteer een mogelijk ‘nee’. Durf om steun te vragen en toon je kwetsbaarheid zonder je vast te klampen.

Houd zicht op de balans tussen geven en nemen en geef zonder iets terug te verwachten. Vriendschappen en (liefdes)relaties verdiepen als je elkaar ook mag ontmoeten in de schaamte. Je moet het in het leven zelf doen, maar niet alleen.*

Actie: Zijn er momenten op een dag dat je contact maakt met een ander zonder dat je iets hoeft te doen of te geven? Kijk of je simpelweg samen een moment kunt genieten van de stilte, een kop koffie of een zonnestraal.

*Harvard onderzoeker Robert Waldinger volgde gedurende 76 jaar 700 mannen om te zien wat hen gezond hield. Het onderzoek wees uit dat mannen die veel geïnvesteerd hadden in vriendschappen zichzelf het gelukkigst prezen. Zij bleken zowel fysiek als mentaal fitter dan de rest en toonden meer veerkracht. Klik hier voor YouTube


Titia Roovers

Over STERK!

In 2004 begon Titia Roovers STERK! Een praktijk voor psychologische coaching. STERK! wil een plek bieden waar echte ontmoetingen ontstaan. (Zelf)compassie verbindt en maakt veerkrachtig zodat niets je kan weerhouden om te staan voor jouw waarden. We hebben een diep vertrouwen in de kracht die in ieder mens aanwezig is, vandaar de naam Sterk!

vormen van psychologische coaching

Levenskunst coaching

Relatietherapie

Stress & burn-out coaching

Loopbaancoaching

Dertigersdilemma’s bij vrouwen

Titia Roovers

Zet de volgende stap

Ontdek zelf of onze werkwijze aansluit bij je wensen. Tijdens een kennismakingsgesprek verkennen we graag samen jouw vraag en stellen we doelen. Alleen als het klikt gaan we door!