Wees alert op stress signalen

Home » Levenskunst » Wees alert op stress signalen

Dit artikel komt uit het ebook “Hoe voorkom ik een burn-out?”

Zolang we inspanning genoeg afwisselen met ontspanning is er niets aan de hand en kan ons lichaam stress hanteren. Wanneer stress een aantal maanden aanhoudt door werkdruk of een ingrijpende gebeurtenis en je lichamelijke klachten die dan optreden negeert, kun je overspannen raken.

Wordt de stress chronisch dan raakt het hormonale systeem uit balans. Je verliest het overzicht op je werk, vermijdt sociale contacten en het lukt niet meer goed om op te laden. Klachten zoals onrust in je lijf, piekeren, concentratieverlies en een kort lontje zijn signalen om alert op te zijn.

Slecht slapen, darmproblemen, hoofdpijn en spanning in nek of schouders zijn maar een paar voorbeelden van fysieke signalen.
Als je op tijd zorgt dat je stressbronnen wegneemt en aanpassingen doet aan je leefstijl kun je het tij nog keren.

Een burn-out ontstaat pas als klachten langer duren dan een half jaar, wanneer je signalen van overspannenheid verwaarloost. Het systeem is dan volledig ontregeld en herstel kan zo een jaar of langer duren.


Titia Roovers

Over STERK!

In 2004 begon Titia Roovers STERK! Een praktijk voor psychologische coaching. STERK! wil een plek bieden waar echte ontmoetingen ontstaan. (Zelf)compassie verbindt en maakt veerkrachtig zodat niets je kan weerhouden om te staan voor jouw waarden. We hebben een diep vertrouwen in de kracht die in ieder mens aanwezig is, vandaar de naam Sterk!

vormen van psychologische coaching

Levenskunst coaching

Relatietherapie

Stress & burn-out coaching

Loopbaancoaching

Dertigersdilemma’s bij vrouwen

Titia Roovers

Zet de volgende stap

Ontdek zelf of onze werkwijze aansluit bij je wensen. Tijdens een kennismakingsgesprek verkennen we graag samen jouw vraag en stellen we doelen. Alleen als het klikt gaan we door!