Pesten op het werk

Zeg ook eens nee
Je baas vraagt of je een aantal taken van een zieke collega wilt overnemen. Als een boer met kiespijn zeg je toe, terwijl je eigenlijk al tot over je oren in het werk zit. Dan belt je moeder: of je vanavond nou eindelijk weer eens komt eten, want ze heeft je al in geen tijden meer gezien.
.
“Ja, natuurlijk mam,” roep je, hoewel je eigenlijk een dvd-marathon op de planning had staan. Dan vertelt je lover dat hij zo graag met je wil gaan kamperen, lekker ‘back to basic’. Jij, luxepopje, ziet het rampscenario al voor je: ’s nachts verdwaald in het bos met een wc-rol in je hand op zoek naar jullie tentje. Maar als hij dat nou zo graag wil..

Herkenbaar? Pijnlijk maar waar: vrouwen staan erom bekend dat ze graag willen pleasen. Uit angst voor confrontaties of gewoon uit instinct stellen we ons graag behulpzaam en dienstbaar op naar zo’n beetje iedereen om ons heen. Maar daardoor lopen we het gevaar om onszelf, en dus onze eigen verlangens en behoeftes, uit
het oog te verliezen. Met als gevolg: stress, vermoeidheid en in extreme gevallen zelfs een burn-out.

Het is dus belangrijk om ook eens nee te zeggen tegen dingen die je eigenlijk liever niet wilt doen of die je er gewoon niet bij kunt hebben. Oók als je daardoor iemand niet uit de brand helpt of een keer níet supersociaal bent.

Psychologe Titia Roovers: “Niemand vindt het prettig anderen, en al helemaal niet de mensen van wie je houdt, teleur te stellen. Maar als je er altijd voor kiest om anderen niet teleur te stellen terwijl je zelf eigenlijk iets anders wilt, stel je daarmee jezelf wel teleur. We vermijden graag onprettige situaties en dus zeggen we al snel ja. Dat geeft je misschien kortstondig een prettig gevoel, maar op de lange termijn voelt het juist zeer onprettig.”

Nee zeggen en grenzen stellen gaat volgens Titia om ‘kiezen’. “Veel vrouwen zijn gevoelig voor emoties van anderen en daardoor zijn sommige geneigd om het iedereen altijd naar de zin te willen maken. Op die manier zet je je eigen
gevoelens en verlangens op de tweede, derde of vierde plaats en daarmee doe je jezelf dus tekort.”

Assertiviteit draait volgens Titia om meer dan alleen nee zeggen en bijdehand en scherp zijn. “Het is de balans vinden tussen rekening houden met jezelf en met je omgeving. Het is belangrijk om te weten wat je zelf wilt, en wat jouw grenzen en wensen zijn. Zeg je ja, dan is dat jouw wens. Zeg je nee, dan is dat jouw grens.

Je moet voor jezelf durven kiezen.” Maar dat is voor de ‘pleasers’ onder ons helaas makkelijker gezegd dan gedaan! Psychologe en coach Titia Roovers adviseert hoe je in verschillende situaties je eigen grenzen kunt bewaken door nee te zeggen:

Je bent teleurgesteld in je vriend. Jullie hadden vanavond een date, maar hij heeft weer eens afgebeld omdat hij het te druk heeft op zijn werk. Dat is de derde keer al deze week dat jullie avondje samen niet doorgaat omdat er iets tussen komt. En jij wilt geen zeurpiet zijn, dus zeg je niet dat je het jammer vindt als hij na het sporten nog de hele avond in de kroeg hangt. Je bent immers niet bezitterig en gunt hem zijn pleziertjes. Maar eigenlijk baal je ervan dat hij met alles en iedereen druk is behalve met jou…

Titia Roovers: “Vertel hem dat je hem mist, in plaats van dat je gaat roepen dat hij een eikel is die liever met zijn vrienden in de kroeg hangt. Zo vraag je hem om bij je te zijn, maar net even anders. De boodschap wordt op deze manier een compliment voor hem en jullie relatie, in plaats van dat je hem bekritiseert. Geef aan wat jij wilt en nodig hebt, maar vraag omgekeerd ook waar hij behoefte aan heeft. Vertel hem waarom het jou af en toe even te veel wordt.

Communiceer dus vanuit jezelf, en niet over zíjn doen en laten. Zo voorkom je discussies waarin je hem alleen maar verwijten maakt. In een relatie is het moeilijk om de balans te vinden tussen geven en nemen. Je wilt graag samen zijn en het met zijn tweeën leuk hebben, maar er komt een punt waarop je je realiseert dat je

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.