Waarnemen en interpreteren

De kapitein en de vuurtoren
Twee gevechtsschepen waren bezig met een oefening op zee, en in zwaar water voerden ze nou al sinds dagen diverse manoeuvres uit. Een matroos was op de brug op de uitkijk toen de nacht inviel. Het zicht was slecht, en er was mist, dus de kapitein bleef eveneens op de brug om een oog in het zeil te houden.

Kort na het donker worden riep de uitkijk naar beneden:’’licht, komend van stuurboord’’. ‘’is het stilstaand of beweegt het’’ vroeg de kapitein.“ ’Het is stilstaand”’ zei de uitkijk, wat betekende, dat het schip afstevende op een gevaarlijke botsing.

De kapitein schreeuwde naar de signaal-matroos “’ signaleer aan het schip dat we op botsings-koers zitten, en dat ze wijzigen met 20 graden’’. Terug kwam het signaal “ beter dat u wijzigt met 20 graden’’

De kapitein gaf de matroos het bevel om terug te seinen ‘’ik ben een kapitein, en draai nu bij met 20 graden’’. Terug kwam: ‘’ ik ben een zeeman 2e klas, en ik adviseer je dringend om bij te draaien’’

De kapiteit was furieus, en eiste dat het volgende bericht werd gezonden’’ ik ben een oorlogsschip, draai met 20 graden’’. Terug kwam het flitsende licht……”” en ik ben een vuurtoren (lighthouse)’’. De kapitein draaide bij…………………………….

Uit Covey 7 habits of highly effective people

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.