Investeer in jezelf met Levenskunst

Home » Levenskunst » Investeer in jezelf met Levenskunst

Dit artikel komt uit het ebook “Hoe voorkom ik een burn-out?”

Wij geloven dat je kunt voorkomen dat stress uitmondt in een burn-out door te investeren in zelfzorg, of ook wel: levenskunst. Het begrip Levenskunst komt uit de filosofie en gaat over het vergroten van (innerlijke) vrijheid door je te ontwikkelen. Zodat je beter weet waar je staat en wat je wilt.

Minder vatbaar voor krachten van buitenaf

In een coachingstraject bij Sterk! leer je om met meer compassie naar jezelf te kijken. Inzicht in oude overtuigingen en onderzoek naar jouw eigen waarden zorgen ervoor dat je meer vanuit een bewuste keuze handelt en je dus minder vatbaar bent voor krachten van buitenaf.

Niet zelden wordt een burn-out achteraf als zegen gezien, omdat de bodem van de put dwingt tot kiezen voor een gezondere levensstijl. Toch zal niemand die het heeft meegemaakt je aanraden het zover te laten komen.

Neem stress-signalen dus serieus en maak het een vast onderdeel van je leven om tijd in te ruimen voor zelfzorg, ofwel jouw levenskunst. Zo kun je voorkomen dat stress tot een burn-out leidt.

Reflecteren op jouw levensinvulling

In deze geïndividualiseerde samenleving mag ‘zorgen voor jezelf’ niet verward worden met navelstaren en egoïsme. Levenskunst betekent dat je bereid bent om te reflecteren op hoe je jouw leven invulling geeft.

Je bepaalt wat voor jou van waarde is om op jouw eigen manier een goed leven te leiden in contact met anderen en de wereld om je heen. Investeren in jouw levenskunst op een moment dat je nog niet helemaal uitgeblust bent gaat je opleveren dat je weet wanneer te handelen en vooral ook weet wanneer los te laten.

Veerkrachtig bij tegenslagen

Met de vier beschreven vaardigheden train je de veerkracht om tegenslagen te verwerken. Vrijheid ontstaat niet door wat je bereikt aan succes of status, maar door hoe je omgaat met wat het leven je voor de voeten werpt.

Stress is niet te vermijden, je kunt het wel leren hanteren. En hoewel ieder een eigen pad te bewandelen heeft, brengen deze vaardigheden voor iedereen meer balans, rust en vrijheid.


Titia Roovers

Over STERK!

In 2004 begon Titia Roovers STERK! Een praktijk voor psychologische coaching. STERK! wil een plek bieden waar echte ontmoetingen ontstaan. (Zelf)compassie verbindt en maakt veerkrachtig zodat niets je kan weerhouden om te staan voor jouw waarden. We hebben een diep vertrouwen in de kracht die in ieder mens aanwezig is, vandaar de naam Sterk!

vormen van psychologische coaching

Levenskunst coaching

Relatietherapie

Stress & burn-out coaching

Loopbaancoaching

Dertigersdilemma’s bij vrouwen

Titia Roovers

Zet de volgende stap

Ontdek zelf of onze werkwijze aansluit bij je wensen. Tijdens een kennismakingsgesprek verkennen we graag samen jouw vraag en stellen we doelen. Alleen als het klikt gaan we door!